Musik

Här kan du höra några av våra senaste konserter och låtar från vår repertoar. Längst ner på sidan kan du läsa mer om vår aktuella repertoar och vad vi övar på just nu...

"Julkonsert 2021"

Världens Julkonsert på Växhuset i Västerås

Julkonsert 2021

"Joukse sinä humma"

Minna Inari Larsson berättar historien om....

Joukse sinä humma

"Calypso del Callao & Piupali-Paupali"

Venezuelsk calypso möter här finsk karelsk visa. Först är det Richard Rivas som startar partyt, på sång och den lilla gitarren "cuatro" och sedan tar Minna Inari Larsson över sången och ackompangerar på kantele.

Calypso del Callao & Piupali-Paupali

Bia Ke Borim Be Mazar

En vacker kärleksvisa från Afganistan på språket dari. Det är Hadi Noori som lärt oss låten och här sjunger han med hela hjärtat om "Följ med mig till Mazar..." och spelar på sin rabbab.

Bia Ke Borim Be Mazar

Maorisk vals

Här kommer en julhälsning från orkestern, från det märkliga året 2020 då vi fick ställa om alla repetitioner till att ske digitalt. Låten har vi lärt oss av Kerstin Gustavsson som lärde sig den av en maorisk kvinna under en fjällvandring. Det är en önskan om kärlek och fred till alla på vår jord.

Maorisk vals 2020

Repertoar

Vår repertoar speglar oss som spelar och har spelat i orkestern. Då vi bygger alla arrangemang utifrån vad just var och en tar med sig, blir musiken unik för gruppen. Det kan tex betyda att en gammal text från 1800-talets Västerås blir tonsatt av en Somalisk dante melodi, eller en visa från Sala får Burundiska tongångar, översatt till serbokroatiska. Vi är gränslösa och insnöade på samma gång, där folkligt sväng och vår gemensamma bas i Västmanland blir det som förenar oss.

Vår idé är att alla som går med i orkestern får presentera en traditionell låt som de vill spela i gruppen. Vi spelar in den och till kommande träff har Josefina förberett en grundidé och fragment som vi sedan bygger upp tillsammans i orkestern.

Just nu finns dessa låtar aktuella på vår repertoar;

"Do it Axel Inge” En glad begravningsmarsch från New Orleans samsas här med en sorglig brudmarsch från Västmanland efter Axel Inge.

"Vaggvisor från Fillipinerna, Japan, Sverige och Sápmi” Ett set med vaggvisor från olika håll i världen, med samma mål, att vagga dig till ro med mjuka toner.

"Inga rikedomar har jag haft” Burundiska låt med Västmanländsk visa från Sala ef Jacob Lundberg, 1850, översatt till bosniska.
"Italiensk Mazurka & GoCello" (med orkesterns egen text på svenska och romaniolo) och jazziga "GoCello" av G Riedel, arrangerat av Kaj.
"Kretansk Slängpolska" traditionell Grekisk låt från Kreta och uppländska trad låten ByssCalles slängpolska á la VVW.
”Kelma helwa o kelmiten” egyptisk sång av Dalida
”Foag el-Nakhal & Ädlaste morgon” traditionell irakisk folkvisa och en visa efter Axel Andersson från Norberg.
”Bia Ke Borim Be Mazar” afgansk kärleksvisa på Dari.
"Venezuela calypso" och finsk karelsk visa ”PiuPali”
”Juokse sinä humma” traditionell karelsk visa om en häst.
”Jovano Jovanke” Balkansväng med ramsa från Haraker om livets bryderier om karlar.
"Maorisk vals" traditionell låt från NZ om fred.